Geluidsnormen

De nieuwe geluidsnormen zijn een feit. In het kader van een gehoorschadebeleid werd de VLAREM-wetgeving aangepast. Ontdek welke categorieën er zijn en wat je als jeugdhuis moet ondernemen om aan de normen te voldoen.

Drie categorieën

 Afhankelijk van hoeveel geluid je wil produceren, kies je voor een bepaalde categorie binnen de VLAREM.

Nuttige documenten

Brochure geluidsnormen

Geluidsmeter

Toestel?

Over welk toestel gaat het?
Een 10EaZy klasse RT meter met Klasse 2 meetmicrofoon.
Het toestel van de groepsaankoop is een toestel dat geluid meet en registreert en voldoet aan de geluidsnormen die op 1 januari 2013 van kracht gingen. Volgens categorie 2, Laeq 95 dB op 15 minuten.
Elk toestel ontving een certificaat, verbonden aan het serienummer van het toestel.
 

Snel aan de start?

In de fuifzaal hangt de geluidsmeter vast in de zaal, net als de microfoon. Wie de sleutel van de zaal komt halen op de jeugddienst krijgt een tablet mee, zodat de DJ deze kan koppelen aan de geluidsmeter en kan meevolgen.
 
Indien je de meter wil huren en wil starten, heert Amptec een zeer eenvoudig snelstart-filmpje van de 10eazy.
Kom je er nog niet uit nadat je de snelstartgids hebt gelezen, dan kan je de volledige handleiding raadplegen of de support medewerkers van de firma Amptec contacteren op geluidsmeter@amptec.be.
 

Waar kan ik deze meter lenen of huren?

De jeugddienst Zottegem heeft een exemplaar 10EaZy dat wordt verhuurd via de uitleendienst.
 

Waar hang ik de microfoon op?

De microfoon moet centraal tussen het publiek het geluid opmeten volgens de wettelijke richtlijnen, in de fuifzaal is het ten strengste verboden om deze te verplaatsen. 
Lukt dat niet dan kan je de microfoon op een andere plaats van je feestlocatie opstellen en een correctiefactor ingeven. Zie handleiding van het toestel. 
 

Meer info kan je vinden op de website van Formaat.