maandag, 14 oktober, 2013 - 15:16

Titel

Zottegem pilootgemeente als 'Interactive City'

Samen met Doornik en Roeselare is de stad Zottegem pilootgemeente voor het project Interactive City. In samenwerking met TagTagCity, een jonge Belgische onderneming die verkozen is tot Europese start-up van 2012, stelt Belfius het concept 'Interactive City' voor: een mobiele webtechnologie die inwoners of bezoekers van een stad of gemeente meer informatie geeft over een bepaalde plek dankzij een simpele scan van een QR-code met hun smartphone of tablet.

De gebruiksvriendelijke QR-code (Quick Response code) is een wit vierkantje met zwarte stippen. Eens gescand via een smartphone of tablet, verleent deze tweedimensionale barcode, ook wel 'flashcode' genoemd, snel toegang tot een aangepaste en gepersonaliseerde mobiele webpagina. De organisatie van het publieke leven en de dienstverlening naar en communicatie met de burger krijgen hierdoor een nieuwe dimensie. "En het kost ons niets als pilootgemeente. Aanvullend op onze digitale erfgoedroute is dit een extra mooie toeristische troef," aldus burgemeester Jenne De Potter.
 
De stad Zottegem werd uitgekozen omwille van zijn jong en dynamisch bestuur, aldus de initiatiefnemer, Belfius. "Toen het project aan hen werd voorgesteld waren ze direct enthousiast en bereid om mee te werken als piloot."
 
Het project, dat werd opgezet door de firma Tagtag City i.s.m. Belfius, omvat in een eerste fase tien 'Tags', zichtbaar als een rode sticker met QR-code (een soort van barcode) die aan belangrijke monumenten of attractiepunten in het Zottegemse werden aangebracht. Met uw smartphone kunt u de QR-code scannen en krijgt u informatie over het gebouw of de plaats waar u staat. U kunt de tekst lezen op het scherm of laten afspelen met een audiofragment.
 
In een eerste fase werden negen Tags aangebracht. Je kan ze vinden aan het stadhuis, de dekenale kerk, het Egmontstandbeeld, het kasteel van Egmont, het Domein Breivelde, het Pam Velzeke, de Bevegemse Vijvers, het Mijnwerkerspad en het Monument voor de Ronde van Vlaanderen in de Paddestraat. De Tag aan de Sanitary zal worden bevestigd na afronding van de werken.
 
De informatie voor iedere 'Tag' is in drie talen terug te vinden (Nederlands – Frans – Engels). In een volgende fase werden nog  tien bijkomende 'Tags' aangebracht, met name aan De Muze, het CC Zoetegem, de beide stedelijke academies, het museum voor folklore, de grafkelder van Egmont, het Heldenmonument, het monument voor de politieke gevangenen, de congregatiekapel en het Jan De Lichtepad.
 
Een reportage over de pilootgemeenten kan je bekijken op  www.belfius.be/interactivecity.